igångsättning


2008-11-15 @ 18:32:52
de flesta förstföderskor går över tiden. Det går aldrig att säga exakt när ett barn kommer födas. Men man kan ge vissa inidkationer.En fullgången graviditet pågår i 37 veckor och 0 dagar till 41 veckor och 6 dagar.

Trots idoga försök att inte fokusera på det angivna förlossningsdatumet blir många besvikna och frustrerade när datumet passerat. Det känns som att barnet i magen tänker stanna där för gott. Plötsligt ter sig två, tre dagar som en evighet. Varje litet "mol" i magen kan få dig att tro att nu, nu är det dags.

För en del blir det istället en välkommen paus då man kan ta det lugnt, läsa på och förbereda sig inför förlossningen och det nya livet. Kanske har du slutat arbeta i god tid för att varva ned och ta det lugnt inför förlossningen. Några dagar eller veckor hemma i lugn och ro känns skönt.

Hur länge kan man gå?

De flesta kvinnor går över sitt beräknade datum. Många är gravida i 41 veckor, en del till och med lite längre. Max 42 + 0 veckor. 

Överburenhetskontroll

När du gått cirka 41 veckor bokar din barnmorska in dig för igångsättning på den förlossningsklinik där du planerar att föda. Rutinerna kan variera beroende på vilken förlossningsklinik du tillhör.

I vissa fall får du även gå på en kontroll före förlossningen på själva förlossningsmottagningen. Vid kontrollen träffar du både en barnmorska och en förlossningsläkare. Barnmorskan kontrollerar blodtryck, urinprov, fostervattenmängd, barnets läge i bäckenet och CTG, det vill säga kontrollerar fostrets hjärtslag och livmoderns sammandragningar. Utifrån dessa kontroller i relation till din generella hälsa gör läkaren en bedömning, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång.

Fördel att gå över tiden

Det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.




om man skulle gå över tiden o bli igångsatt så innebär detta att vi med all sannorlikhet är föräldrar om MAX 41/42 dagar







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback