Amning- en självisk handling eller för barnets bästa?


2013-06-25 @ 21:40:00

Och då blev jag faktiskt ganska äcklad när jag såg på TV3:s dokumentär och fick se en mamma som fortfarande ammar sin femåring. Hur vidrigt är inte detta egentligen?

Jag har aldrig tillhört de där konstiga som nästan spyr eller inte kan slappna av när en mamma på exempelvis på en restaurang sitter och ammar sin bebis. Tvärtom så ser jag detta som en naturlig sak. Bebisar mår bäst av bröstmjölken- även om ersättning finns. Hur vackert och naturligt är det inte att se en mamma amma sin bebis. 

Båda gångerna när mina barn var bebisar så önskade jag inget hellre än att mina bröst hade fungerat normalt så jag hade kunnat amma och få den där närheten och den där anknytningen till varandra som mamman och bebisen ändå får. Dessutom så skyddar ju mjölken bebisen från sjukdomar etc.Tyvärr så fick det bli ersättning istället. Minns att jag var helt förstörd och konstant ledsen för jag inte fick det att funka med elliott. 

När bebisen börjar närma sig runt halvåret så är det ju ändå dags att börja med matpureer och då kan det ju vara bra att kanske trappa ner lite. (Då menar jag alltså trappa ner amningen lite grann så de kan börja testa maten för er som inte förstod vad jag menade.) Sedan tycker kanske jag att det bästa både för mamman och barnet är att sluta amma helt runt året. (Påpekar återigen att detta är som jag tycker/känner inget som står skrivet i nån faktabank- och runt året kan vara 1 1/2 år till o med ju)

Oftast börjar ju barn på dagis när de är runt året- och då finns inte mammans bröst där för att ge tröst. Och just detta att barnet blir så beroende av mamman, av att alltid ha brösten där.

Tänk då om man fortsätter att amma barnet- då vet ju inte barnet vad som är rätt eller fel..det har ju blivit uppväxt med amningen och vet inte bättre. Med andra ord kan ju barnet själv inte säga till när det vill sluta som mamman i detta program säger. Att hon ska sluta amma när dottern vill sluta.

Nä fy, det är inte normalt att amma ett barn på 5 år. Det är banne mig själviskt. För det är hon själv som påverkar vad dottern vill, och hon säger att hon får den där närheten med dottern när de ammar. Denna närhet går att få genom att sitta och mysa BREDVID sina barn i soffan om kvällarna när de somnar istället för att förstöra genom att få dom att tro att amning är enda sättet att mysa.

Nä- allt över 1 1/2 år är fetfel om ni frågar mig... Alla får tycka vad de vill o göra som de vill sålänge jag slipper se/höra om det. Man förstör ju barnens egna minds genom att amma dom år ut och år in. Och kan säga att när jag sett bilder i sociala medier där mammor sitter och ammar sina treåringar...så de vännerna åkt bort direkt för mig. Inget jag är intresserad av att se!
 

Tillägg: Är inte hatisk på något sätt- det är såhär jag känner och tycker..inte grundat på någon forskning eller något alls. alla måste få säga vad de tycker. Och jag tycker inte att det är normalt att slänga fram sitt bröst till ett femårigt barn...amning hör till småbarnen. och detta har inget med att jag själv inte kunnat amma mina barn- för detta är något jag funderade på och kände innan med.

Nu får ni säga vad ni tycker!







Kommentarer
Postat av: Emely Tuväng

Kan inte säga annat än att jag håller med dig helt!

2013-06-25 @ 23:01:03
URL: http://www.emssan.blogspot.se
Postat av: Anonym

Det här inlägget var väldigt tråkigt att läsa. Så fruktansvärt fördomsfull trodde jag inte att du var. Jag blev riktigt ledsen.

2013-06-26 @ 18:48:16
Postat av: Amanda Forsling

Det här inlägget var väldigt tråkigt att läsa. Så fruktansvärt fördomsfull trodde jag inte att du var. Jag blev riktigt ledsen.

2013-06-26 @ 18:50:06
Postat av: Nina

Jag skulle nog tro att du är fortfarande mycket ledsen över att inte kunna amma dina barn som gör att du skriver så här hatiskt.
Det är en sak att skriva om hur man tänker och en annan att använda ord som "fy","äcklad","inte normalt".

Du har dessutom inte rätt vad som gäller dina amningstipps. WHO förspråker att amma barn i två år (inte ett som du skriver) och att mjölken ska vara huvudfödan fram till ett års åldern inte 6-månader.

Och jo även små barn kan bestämma sig att inte vilja amma längre. Min dotter slutade själv med nio månader.

Och varför måste det finnas rätt och fel när man ammar? Det ska väl kännas bra för mamman och barnet- ingen annan.

Jag har inte läst din blog tidigare och sådana här hatiska inlägg gör nog inte att jag vill börja göra det, tyvärr.

Hoppas dina egna barn aldrig komma att läsa vad du skriver när du känner dig så dårlig som du måste göra när du skriver så här.


2013-06-26 @ 20:07:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback